ponedjeljak, 13. travnja 2015.

magnolija - proljetna ljepitica

Veličanstveni pogled na rascvjetane magnolije najavljuje dolazak proljeća.
Sve su fotografije snimljene na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu, 9 travnja 2015. godine


Magnolija krasi mnoge naše vrtove u rano proljeće, a profinjen izgled i oblik njezina cvijeta rijetko koga ostavlja ravnodušnim. Iako se po fosilnim ostacima zna da je stara najmanje pet tisućljeća, u Europu je donesena tek u 17. st. iz Kine, a ime pod kojim je poznajemo duguje francuskom botaničaru Piereu Magnoli. Rod magnolija sadrži oko 125 vrsta, listopadnih i zimzelenih, među kojima su najpopularnije one bijelih i ljubičastih cvjetova. 





Ovaj grm prikladan je i za velike i za manje vrtove. Zbog bogatog cvata može se posaditi pojedinačno ili u manjim skupinama.
Razni varijeteti ove biljke nude i razne mogućnosti sadnje. Magnolija, naime, počinje cvjetati
već potkraj ožujka i u travnju, kad su još velike mogućnosti za pojavu mraza. 

Magnolia je veliki rod od oko 210 cvjetnih vrsta u podporodici Magnolioideae porodice Magnoliaceae. Nazvana je prema francuskom botaničaru Pierreu Magnolu.






Magnolia je stari rod. Evoluirao je prije pojave pčela, a cvjetovi su se razvili radi poticanja polinacije kukcima. Radi izbjegavanja oštećivanja polinacijskim kukcima, tučak cvjetova magnolije izuzetno je čvrst. Pronađeni su fosiliziraniprimjerci vrste Magnolia acuminata stari 20 milijuna godina, kao i biljaka identificiranih kao Magnoliaceae starih 95 milijuna godina.






 Naša magnolija, ovdje prikazana nazvana je magnolia x soulangeana









Magnolia × soulangeana (saucer magnolia)
Magnolia x soulangeana je poznata po jednostavnosti uzgoja, i otpornost na vjetar podnosi alkalna tla, za razliku od nekih ostalih vrsta magnolija. Rastu kao  grmovi ili drvca sa sjajnim tamnozelenim listovima, ovalnog oblika koje gubi u jesen. Cvjetovi su različitih nijansi bijele i ružičaste boje a pojavljuju se u proljeće prije ili istovremeno kada i listovi.  

Točne širine grma, krošnje i visine variraju između pojedinih sorti, boje i obliku cvijeta. 
Neki cvjetovi su kuglasti, drugi oblika kaleža, zvjezdasti ili oblik cvijeta tulipana.





   

Nema komentara:

Objavi komentar